The Dock Mooloolaba

restaurant / bar fit out


Principal Consultant

 

Building Design

Interior Design

Base Build Structural Alterations

Furniture Design / Procurement

Bar / Kitchen Design

Landscaping Design

Equipment / Fixtures Selection


After collaborating on a previous project, our client engaged us to design a large venue to become the cornerstone of the upgrade at the iconic Mooloolaba Wharf precinct.

The design encompassed significant base build works to the existing building, which had been neglected by previous management prior to Evanslong taking ownership.

Along with the scars of previous construction patchwork, the building displayed a hidden beauty that, with the support and trust of out client, was coaxed out of hiding to form the foundation of a spectacular new space boasting three large bars, three distinct interior spaces featuring extensive interior planting, landscaped external dining, and a large kitchen capable of servicing 350 seats.

Design Case Study...

The first step of the design process was to virtually peel back years of alterations including false floors, low height ceilings and redundant walls.

Proposed alterations to the building were substantial and required a leap of faith by our client, but through considered design, detailed BIM modelling, structural knowledge and accurate rendering our design direction was easily understood.

The design saw the removal of the existing ceiling to expose steel trusses in the main hall. Rope and block operated louvres were installed to naturally ventilate and illuminate the space, creating the ideal environment for the indoor landscaping to thrive, which included two four-metre-tall trees in planters.

We worked with electrical and AV contractors to design a conduit system to be mounted to the bottom of the existing trusses to chase power, data and AV to the harbour bar and new function room without disturbing the newly exposed pitched ceiling.

We designed unorthodox acoustic treatment systems that met requirements set out by the acoustic engineer which became a feature of the interiors rather than an unsightly after thought.

Signage was intentionally kept to a minimum, instead using the architecture of the building, lighting and our external landscaping to attract punters to the venue.

CAB ROTO custom designed beer fonts and a chilled glass rinser system that met plumbing code and eliminated the requirement of glass refrigeration.

To minimise the impact on the environment, LED lighting, included tube pendant lights design and manufactured by us, was used throughout the fit-out. Walls and columns were clad in a reclaimed bricked system and existing custom orb sheeting was employed to further the refined industrial theme. To lessen energy consumption, and to keep the connection to the surrounding wharf, no air conditioning system was installed. The space is cooled by cross ventilation, high volume fans and high-level windows, with a misting system designed and proposed for future installation.

Head down to The Dock at Mooloolaba’s Wharf to sample their huge range of beers and soak up the casual atmosphere.